2012. december 24., hétfő

 

Megpróbálom bemutatni  Ázsia varázsát, filmjein,  sorozatain keresztül. Miután megnéztem a Palota ékkövét, a Shillát, a Királyi ház titkai c. sorozatokat, Ázsiát meg akartam ismerni. Ázsia, ezen belül Korea, Japán és Kína kultúrája, életfelfogása, hagyományai magukkal ragadtak.




sorozatok


Azután "ráfeküdtem"  a Japánban és  Dél - Korában készített filmek, sorozatok nézésére. Többnek meg csináltam a magyar fordítását is, a neten megtalálható angol felíratok alapján. Vannak a filmeknek hibái is. Sokszor elnagyolják a végét, nem "varrnak el fontos eseményeket.. stb,
De ami miatt a rajongója lettem ezeknek a filmeknek, hogy tele vannak a mindennapi életben használható bölcsességekkel. Ezen felül lenyűgözött a koreai színészek őrületes arcjátéka és testbeszéde. A szeretet, a szerelem, a gyűlölet, az ármány tökéletes megformálása. Fogok rá példákat mutatni.
Nem véletlenül tartoznak a koreai színészek szinte az egész világon, a legkeresettebb és a legjobban megfizetett színészek közé.

Sokszor hallom, hogy sokan furcsállják a fiúk lányos kinézetét. Pedig ennek az az oka, hogy a legtöbb filmet a mangákból készítették.  Ezért megpróbálják a filmben a manga figurához hasonlóvá tenni a szereplőt.
Ezen kívül a karakter megjelenítésének nagyon fontos eszköze. A nyugati filmekben a jóindulatú, a melegszívű karaktert általában egy alacsony, szemüveges, eléggé jellegtelen  figurának mutatják be. Ázsiában ezt a lányos külső jellemzi.
Filmjeikben a férfiasabb kinézetű fiúk, általában harcosabbak, önzőbbek, de mindenféleképpen első látásra ők a negatív figurák.
Koreában nagyon fontos a szép arc, a jó megjelenés, a könnyed mozgás.
Pl. Az egyik filmben a vak lány megkérdezi a fiútól:
- Milyen a külsőd?
- Azt mondják férfias..
- Á.. szóval akkor nem vagy szép. (pedig nekem nagyon is tetszett  So Ji Sub)

Ázsiához mindig is hozzátartozott a pompa, a színek bátor használata. Sőt - ne felejtsük el - a női szerepeket is sokáig a férfiak játszották a színpadokon. A régi időkben a férfiak is festették magukat, selyemben jártak, többféleképpen díszítették magukat.
Hát ennyit előlegként.


Ebben a blogban:
  • több sorozatot, filmet, színészt fogok ismertetni, bemutatni.  Képekkel, videó részletekkel, és persze a saját véleményem mellett, a filmben elhangzott megfontolandó dolgokra is szeretném felhívni a figyelmedet.
  • Jó lenne, ha együtt tudnánk kiértékelni egy-egy film tanulságát, szépségét. De hamarosan erre is sor kerülhet, ahogy időm engedi fejleszteni az oldalt.
  • Letöltésre ezen a blogon egyenlőre nincs lehetőséged, a szerzői jogok védelme miatt. De megadom azokat a linkeket, ahonnan letöltheted a filmet és a feliratot.

1 megjegyzés: